Goede doelen

50 punten
Het Rode Kruis

Zie je het Rode Kruis, zie je hulp.

Lees meer
50 punten
St. Energiebank Nederland

Help mee om energie voor iedereen bereikbaar te houden.

Lees meer
300 punten
Ohmygood giftcard t.w.v. € 10

Kies zelf een duurzaam cadeau of bijzondere ervaring.

Lees meer
775 punten
Geef een moestuin

Oxfam Novib moestuin: origineel én goed voor de wereld.

Lees meer
600 punten
Geef 10 kippen

Een origineel cadeau geven én iets goeds doen voor de wereld.

Lees meer
375 punten
Fair Trade chocoladerepen

Vier smaken chocolade in een unieke verpakking.

Lees meer
395 punten
Alzheimer SOCKS

Sokken met een boodschap.

Lees meer

Goed verhaal

De Vattenfall Foundation vergroot al bijna 15 jaar lang de maatschappelijke betrokkenheid van haar medewerkers via verschillende activiteiten en projecten. Vandaag spreken we Sjoerd Veldkamp over zijn ervaringen als vrijwillig duiker bij de Stichting Duik de Noordzee schoon.

Voor de mensen die je niet kennen. Wie ben je en wat doe je binnen Vattenfall?
Ik ben actief als Asset Business Transformation Manager, oftewel: IT project manager. Ik heb veel kennis van onze energie-opwek-eenheden, die we helpen met de digitalisering van werkprocessen en methoden. In woon samen met mijn vrouw op de bosrijke Utrechtse Heuvelrug waar we graag wandelen, mountainbiken en wielrennen. Onze twee dochters zijn inmiddels volwassen en wonen op zichzelf. Als we verder weg zijn klimmen we graag in de bergen. Daarnaast ben ik enthousiast sportduiker en actief vrijwillig duiker bij Stichting Duik de Noordzee schoon.

Tof, een niet alledaagse vrijwilligersrol bij een bijzondere stichting, vertel!
Stichting Duik de Noordzee Schoon (DDNZS) is een organisatie die is gestart door ervaren Noordzee wrakduikers, die in tien jaar is uitgegroeid tot een club die zich inzet voor beschermen van het onderwater leefmilieu op de Noordzee. Hierbij ruimen wij verloren vistuig, zwerfvuil en andere bedreiging op die schade kunnen geven aan de onderwaterfauna. Onze ervaring die we opdoen over de biologische aspecten en cultuurhistorische waarde van de wrakken, delen we via presentaties en lezingen bij scholen, bibliotheken en organisaties. Zo vergroten we de bekendheid over het leven onder water en proberen we samen met bekende instanties de bescherming van de Noordzee positief te beïnvloeden.

Stichting Duik De Noordzee schoon stelt sportduikers - die graag hun hobby wrakduiken willen uitoefen én een bijdrage willen leveren aan een beter leefmilieu op wrakken - in staat om actief bij te dragen aan onze doelstellingen. Daarnaast informeren we sportduikers over de cultuurhistorische en biologische aspecten van de wrakken en over de gevaren van verspeeld vistuig, dat massaal op deze wrakken is achtergebleven.

Hoe vaak komen jullie in actie?
Jaarlijks organiseren wij één of meerdere expedities naar bijzondere gebieden in de Noordzee. Het onderzoek, de films en foto’s en andere resultaten van deze tochten delen we met het brede publiek. Zo hopen we dat er meer kennis van de Noordzee komt en dat de scheepswrakken beschermd worden tegen vernieling.

Op welk moment zag je als duiker wat er aan de hand is onder water?
Als je tijdens het uitoefenen van je hobby in een mooie onderwaterwereld steeds meer plastic en verloren vistuig ziet, waarin vissen, kreeften of dolfijnen verstrikt raken, ga je jezelf afvragen waarom we zo onverschillig met onze natuur omgaan. Ook werd tijdens mijn duiken duidelijk dat de wrakken ongeveer de enige plekken zijn waar je ecosystemen ziet, de rest van de Noordzee is zo ongeveer omgeploegd door de koorboomvisserij of andere bedrijvigheid. Het is alsof je een bos omhaalt om een paar bramen te plukken. Dit kun je accepteren of je kunt er iets aan doen.

Voorkoming van kust- en zeevervuiling is een belangrijk onderwerp binnen Vattenfall. We trekken er regelmatig op uit met collega’s om namens de Foundation steden en stranden op te ruimen. Maar hoe verhoudt zich dit tot de wereld onder water?
Met trots zie ik dat Vattenfall haar energieproductie steeds duurzamer en verantwoordelijker uitvoert. De Foundation ruimt regelmatig vervuiling op aan land, wat voor de meeste mensen zichtbaar is en relatief makkelijk op te rapen is. Wat aanspoelt op het strand is zichtbaar, maar alles wat zinkt zijn we kwijt en plastics breken af tot microplastics die in onze zeeën terecht komen. De vervuiling onder water is voor de meeste mensen helaas niet zichtbaar en veel lastiger op te ruimen. Je moet zeer ervaren duikers hebben, schepen huren en expedities plannen om bij de wrakken op te kunnen ruimen.

Aan het einde van de Clean Ups wegen we de opbrengst altijd om de impact duidelijk te maken, doen jullie dat ook?
Zeker! Tijdens onze expedities hebben we over de afgelopen 10 jaar ongeveer 100.000 kg aan visnetten, plastics en vislood geborgen. Een resultaat waar we trots op zijn, maar dit is helaas pas een klein deel van het afval dat zich nog op de zeebodem en de wrakken bevindt.

Welke rol als vrijwilliger speel jij binnen DDNZS?
Binnen de stichting ben ik vooral supportduiker. Dit houdt in dat ik visnetten lossnijd van de wrakken, verloren kreeftenkooien (dead traps) en vislood verzamel die we met postzakken en hefballonnen naar de oppervlakte brengen. Daarnaast begeleid ik duikprojecten met bijvoorbeeld de Waddenvereniging, waarbij we ons richten op het bergen van afval dat in de nacht van 1 op 2 januari 2019 (tijdens de containerramp met de MSC Zoë) in het water terecht is gekomen.

Dat klinkt als een complex werkveld. Waar moet je allemaal aan voldoen als vrijwilliger?
Als vrijwilliger moet je allereerst een ruime duikervaring hebben en bekend zijn met het grillige karakter van de Noordzee. Dit betekent dat je een forse investering moet doen in je duikvaardigheden en uitrusting. Daarnaast moet je jezelf te bekwamen in overlevingstechnieken, veiligheid op zee en het kunnen leveren van eerste hulp. Als team duiken we namelijk ver uit de kust en zijn we nagenoeg op onszelf aangewezen. Ook moet je bereid zijn om een deel van je vrije dagen te gebruiken voor deelname aan de expedities, die we deels zelf en deels gesponsord betalen.

Dus naast je kennis en uren draag je ook financieel bij. Dat zie je niet vaak!
Klopt, we hebben het er graag voor over. Naast het feit dat we een stukje opruimen is het ontzettend avontuurlijk om nieuwe wrakken te ontdekken op plekken waar nog niemand is geweest.

Te gek dat jullie dit doen, is het niet gevaarlijk?
Duiken is een serieuze bezigheid waar veiligheid voorop staat, dit bereiken we door de vele trainingen en opleidingen die we hiervoor gevolgd hebben. Juist door training ben je bewust van de gevaren en kun je ongelukken voorkomen. Toch moet je ook onder water blijven opletten. Als we bijvoorbeeld een kreeft aantreffen die al langere tijd verstrikt is, dan zal deze zich in het algemeen makkelijk laten bevrijden. Maar wanneer je tijdens het wegsnijden van een net vlak bij een hol van een kreeft zit, moet je oppassen. Ik kan me nog een herinneren dat ik belaagd werd door en kreeft van 70 cm met enorme scharen. Hier moet je vandaan blijven; als ze knijpen kun je je vingers verliezen.

Op welke wijze kunnen we helpen, zonder onze vingers te verliezen?
Wanneer je een ervaren duiker bent en ons wilt helpen met onze missie, helpen we je graag om expeditieduiker te worden. Heb je interesse? Neem dan gerust contact met me op. Vind je dit wat te spannend, dan kun je ons ook financieel helpen door je punten te doneren. Klik op 'Lees meer'.

Lees meer >

Donaties

Kansfonds | € 14.559,50

De Energiebank | € 8.577,53

Om in actie te komen tegen energiearmoede is er in november 2022 een doneeractie opgezet waar je als lid van Exclusief je punten kon doneren aan twee goede doelen: Stichting Kansfonds en Stichting Energiebank Nederland. Alle punten die gedoneerd werden, zijn verdubbeld door Vattenfall.

Inmiddels zijn de gedoneerde bedragen verdubbeld, je ziet ze hierboven staan! Beide fondsen hebben hun donaties ontvangen en zijn erg dankbaar voor de opgehaalde bedragen. Veel dank aan iedereen die punten gedoneerd heeft. Samen kwamen we tot dit prachtige resultaat!

Naast deze mooie doneeractie biedt Vattenfall de mogelijkheid om meer goede doelen te steunen. De gedoneerde punten komen volledig ten goede aan de onmisbare goede doelen. Ook afgelopen jaar is er veel gedoneerd. In totaal is er € 97.888,13 overgemaakt naar de goede doelen. Stichting Opkikker, De Zonnebloem, Stichting Sint voor ieder1, Plastic Soup Foundation en Stichting Roparun bedanken iedereen voor de donaties!

Ook dit jaar is het mogelijk om je Exclusief-punten te doneren en hopen we weer zulke mooie bedragen op te halen. Bedankt allemaal!


Marcel’s Green Soap is ontstaan door de bevlogenheid van, je raadt het al, Marcel. Hij vond het een onprettig idee dat zijn gootsteenkastje vol stond met agressieve, chemische spullen waar de wereld niet bepaald schoner van wordt.

Dat moest anders kunnen. En wat ook prettig zou zijn: misschien eens iets wat écht lekker ruikt. Dat zou schoonmaken een stuk leuker maken. Marcel vond een zeepfabriek in Utrecht, en zo begon het avontuur: een schuur vol met Marcel’s Green Soap. Marcel stelde 3 beloftes op: Marcel’s Green Soap ruikt fantastisch, het maakt geweldig schoon en het zit vol met natuurlijke ingrediënten. Daarnaast is Marcel’s Green Soap het eerste merk in Nederland dat voor zijn verpakkingen uitsluitend 100% gerecycled plastic gebruikt. Met aankoop van Marcel’s producten help je dus de enorme productie van plastic te stoppen.

Bestel nu met je punten een Green Soap Box bij Exclusief en laat de grote schoonmaak maar beginnen!


Lees meer >

Open cookie settings